expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
Ahoj, vítejte v mém knižním světě, kde nic není nemožné. :)
-TerBee

středa 1. května 2013

Recenze: Jsem roztříštěná (Roztříštění #1) - Tahereh Mafi



Název knihy: Jsem roztříštěná

Žánr: fantasy, román


Počet stran: 287

Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání v ČR: 2013




Anotace: 
Jsem prokletá.
MÁM DAR.

Jsem zrůda.
JSEM VÍC NEŽ JEN ČLOVĚK.

Můj dotek je smrtící.
MŮJ DOTEK ZNAMENÁ SÍLU.

Jsem jejich zbraň. 
BUDU SE BRÁNIT!

Nikdo neví, proč je Juliettin dotek smrtící, ale Obnova s ní má své plány. Chtějí ji použít jako zbraň.
Ovšem Juliettina představa je úplně jiná…

Kniha, kterou držíte v ruce, vás bude děsit.
TUHLE KNIHU NEBUDETE MOCI ODLOŽIT!



Můj názor na obálku  

Tak obálka... Obálka je boží! Jsem sice spíše podporovatel původních obálek, ale tahle je jedna z mnoha, které se CooBoo nakladatelstní opravdu povedla.
Jak můžete vidět (na obrázku nahoře),  je na přední straně jakoby popraskané.. něco :D (třeba zrcadlo). Potom tam je dívka s hnědými vlasy a hnědými oči. V tom je bohužel malinká chybička, protože hlavní hrdinka knížky, Juliette, má oči modrozenelé. Ale tak co už. Obálce to rozhodně žádné body neubralo. :)
Knížku mám doma ve své (zatím docela malé) knihovničce.

  Hodnocení obálky  5/5





Můj (někdy) stručný obsah

Sedmnáctiletá Juliette už 264 dní nezná nic jiného než čtyři bílé popraskané stěny ústavu pro choromyslné. Zavřela ji tam Obnova. Skupina, která měla pomoci umírajícím lidem před hladem a znečištěným životním prostředím.

264 dne jí ale dali do cely spoluvězně spolubydlícího. Byl to kluk. (Hnědé vlasy, temné modré oči a svalnatá postava.) Někoho jí silně připomínal...
Na začáku z něho měla hrůzu, bála se ho, udržovala si odstup a nemluvila. Po několika dnech mu začala důvěřovat, a konečně přišla na to, odkud ho zná: byl to její bývalý spolužák, kterého znala už od 3. třídy-Adam.
Za dalších pár dnů zjistila, že tam Adam není náhodou. Je jeden z mnoha vojáků Obnovy. Chtějí ji využít ve svůj prospěch. Juliette totiž není obyčejná, i když by si to přála. Má schopnost, a to takovou, že se její kůže nemůže nikdo dotknout Pokud teda nechce pocítit fyzickou bolest, nebo v horším případě zemřít. A to chce Obnova použít  na mučení povstalců.  
V čele 45. Sektoru Obnovy je devatenáctiletý Warner. (Dokonalej blonďák se zelenýma očima.) To on vymyslel plán, mučit lidi s Juliettinou malou pomocí. Ona s tím ale nesouhlasí. Nechce mučit lidi. Warner se jí snaží přesvědčit pomocí peněz, pěkných šatů, přepychového jídla a sladkých řečiček. (Někdy v téhle části jsem ho začínala mít ráda. ;D*)
Adam dostane na starost Juliette hlídat na každém kroku. Juliette je zničená z toho, že mu věřila, a on je přitom voják těch tyranů. Adam jí naznačí, že si na ní ze školy pamatuje, a proto šel dobrovolně do ústavu, zjistit o ní něco víc. 
Největší šok ale nastane, když se jí Adam dotkne. Je proti jejímu prokletí daru imunní.
...
Mezi nimi se pomalu začíná rozjíždět románek. Juliette, od narození prahnoucí po doteku, se nemůže nabažit jeho jemné pokožky a horkých rtů. 
O jejich vztahu nikdo neví, a protože už je ale skrývání vzájemné náklonnosti začíná unavovat, rozhodnou se utéct. Za 3 týdny.
...
Při útěku na ně ale narazí Warner. Dozná se Juliette k lásce, kterou k ní cítí. Chce aby s ním zůstala, že jí udělá šťatstnou a budou spolu vládnout světu. Juliette odmítne. Miluje Adama. 
Dají se na útěk...

Co bylo dál?? Kupte si ji nebo půjčte... Já vám víc neřeknu :D 


Můj názor na knihu

Řeknu vám to takhle. Knížek vyprávěných v 1. osobě jsem četla mraky, ale tahle měla něco, co žádná jiná neměla. Něco, co se mi strašně líbílo a strhlo mě přímo do krásně vonících listů knížky. Bylo tam všechno napsané do nejmenšího detailu. Myslela jsem, že popsat úplně obyčejné věci jako třeba to, když ze stromu spadne list se nijak rozepsat nedá, ale Tahereh to dokázala, a já se jí klaním a smekám klobouk. :) 
Teďka přejdu k 'milostnému trojúhelníku'. I když to vlastně ani trojúhelník není. Juliette Warnera prostě nemá ráda, hnusí se jí, a mě z toho krvácí srdce, protože to on je ten, kterýmu v téhle sérii budu fandit a držet palce, i v případě, že mi do nich nebude proudit krev, zčernají a upadnou. :D Možná jsem divná, ale já radši ty záporáky. Vím, že nejsem sama. Přiznejte se! :D
 Celkem mě zarazilo, že tam bylo tolik líbání, protože podle fotek, které jsem viděla, chodí autorka zahalená šátkem, a zřejmě vyznává islám. Byla jsem příjemně překvapená, protože jsem-nevím proč-čekala cudnou knížku. :) Jediné co mi malinko vadilo bylo to, že číslovky byly napsány číslicemi a né slovně. Vím, že je to ode mě trošku blbí, ale mě se u knížek moc přemýšlet nechce, když nemusím.
Takže, abych to shrnula. Tuhle knížku si chtěla původně koupit kámoška, ale nakonec to padlo na mě, a rozhodně nelituju! Přečetla jsem jí za 2 dny. V normální pracovní dny, kdy vstávám v 06:00 a trmácím se do školy. To myslím o nějaké té kvalitě docela napovídá. :)
Proto vám říkám.... Kupte si jí! Honem! ;) :D


Moje hodnocení je myslím docela zřejmé, ale stejně ho sem napíšu:  5/5






P.S.  Jestli vás Jsem roztříštěná nadchla tak jako mě, můžeme se těšit na srpen 2013.
 To totiž vyjde u nakladatelství CooBoo 2. díl - Jsem zlomená


XOXO *Tess













2 komentáře:

  1. už dlouho přemýšlím nad touto knížkou, že bych si ji přečetla! :D dost mě láká a nejspíš si jí i přečtu :) jinak to byla super recenze

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhodně si jí přečti ;) Je to paráda. Hrozně se těším na 2. díl :) ... Jinak, díky za pochvalu. Jsem ráda, že se ti tahle recenze líbila ;)

    OdpovědětVymazat