expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
Ahoj, vítejte v mém knižním světě, kde nic není nemožné. :)
-TerBee

pondělí 5. srpna 2013

Recenze: Drahokamy (Rudá jako rubín, Modrá jako safír, Zelená jako smaragd) - Kerstin Gier


Autor: Kerstin Gier

Žánr: román, fantasy

Nakladatelství: CooBoo, 2012-2013



„Připravená, jestli jsi i ty."


Anotace: 
Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. A co teprve když pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem?


Můj názor na obálky

Když uvažujete o koupi nějakých knížek, první, co vidíte jsou obálky.
Poprvé, když jsem uviděla tyhle, moc nadšená jsem nebyla. Říkala jsem si: Růžová? Pff... A ještě je to strašnej kýč. Proto jsem tuto sérii nějak přešla bez většího zájmu.
Zvrat ale nastal, když si první díl přečetla moje nejlepší kamarádka a tvrdila, že je to super... Teď již mám na obálky zcela jiný názor. Přesně zachycují dobu, ve které se většina děje odehrává a postavičky na předních stranách všech knih dokonale vystihují vztah Gideona s Gwen v daném díle. 
A protože se k sobě tak hrozně moc ty pastelové obálky a obsahy v nitru knížek hodí, nezbývá nic jiného, než je obdivovat a uctívat... ;)


Hodnocení obálek  5/5    
 

 



Můj (někdy) stručný obsah

Toto je obsah pouze z prvního dílu, abych moc nespoilerovala a neobrala vás o požitek z nevědomosti. :)

Šestnáctiletá Gwendolyn žije se svou rodinou v Londýně.
Její rodina ale není normální. Dědí se v ní totiž časocestovací gen. Tento gen umožňuje člověku, který ho zdědí po svém předkovi, cestovat do minulosti. 
A právě tento gen má nyní zdědit Gwenina sestřenice Charlotte. A řádně se na to připravuje. Dějiny Anglie, šerm a etika. To vše musí cestovatel časem zvládat, aby do dané doby zapadl a nebyl lidem podezřelý.
Ale poklidnou přípravu na Charlottin první skok naruší Gwendolyn. Když jde do obchodu koupit pratetě Maddie bonbony, skočí časem. V prvním okamžiku si to ani neuvědomí, ale když uvidí lidi oblečené v šatech neodpovídající aktuálnímu století, dojde jí, že se přenesla v čase, ale myslí si, že to byl jen omyl a jednorázová záležitost.
Po druhém nekontrolovatelném skoku už jí optimismus opustí.
...
Jak je to možné? Vždyť to má být Charlotte. Sám Isaac Newton vypočítal den, kdy se narodí další cestovatel a ten den přišla na svět Charlotte... 
Gwen neví co dělat a tak se svěří své kamarádce Leslie. Ta ji donutí vše povědět mámě.
Ta jí přizná, že když se narodila, zaplatila porodní bábě a ta zfalšovala datum narození. Chtěla aby měla Gwen dobré dětství bez všeho toho učení a v modlila se aby ten zpropadený gen zdědila Charlotte.
Což se ale při vší smůle nestalo. 
Poté jí matka odveze do Templu, kde je hlavní Ústředí. Když paní za přepáškou řekne, že přivedla Rubín, vykulí na ní oči a odspěchá pryč.

Nikdo jim na začátku nevěří. Teta Glenda se ohání jedovatými poznámkami, Charlotte sklesle sedí a nic neříká, babička Lady Arista taky pochybuje...
Když se však Gwendolyn přímo na Ústředí přenese, nikdo už nemůže nic namítnout.
Je teď oficiálně Rubín. Dvanáctý a zároveň poslední cestovatel časem.
...
Gwen, která skoro nic nechápe má pomoci Gideonovi de Villiersovi, jedenáctému cestovateli,  načíst do Chronografu -  přístroje jenž umožňuje cestovat časem pravidelně a na přesně danou dobu - krev všech 12 cestovatelů. Potom, co bude krev všech dvanácti cestovatelů načtena se má něco stát, ale nikdo neví co...
Gwen se ze všeho nejdřív musí vydat do minulosti za hrabětem Saint Germainem, pátým cestovatelem v čase, který přišel na to, jak Chronograf používat a zamezit tak nebezpečí při nečekaném skoku. Na první pohled vypadá celkem mile, jenže Gwen má podezření, že něco tají.
...
Hned příští den Gwendolyn a Gideona čeká další cesta do minulosti. Musí se pokusit vymámit krev z Gweniny praprapraprababičky, aby jí mohli načíst do Cronografu. Gideon u ní byl už mockrát, ale ona mu jí vždy odmítla dát. Až jednou mu řekla, že krev dá pouze své prapraprapravnučce Gwendolyn Shepherdové. Proto se spolu vydávají do doby, kdy byla v novinách hlavní zpráva potopení Titaniku.
Tam je ale čeká velké překvapení....

Jak to bylo dál? Přečtěte si Rudou jako rubín, ale nejlépe celou sérii Drahokamy! :)


Můj názor na knihu 

Co na tuto sérii říct?? 
Prvně bych se chtěla omluvit autorce, Kerstin Gierové, za to, že jsem o ní a jejím díle pochybovala. A to jenom kvůli mé nechuti k němčině a tudíž i k německému národu. Teď u mě kvůli ní o nějaký ten stupínek stoupli. 
Dále bych se chtěla omluvit Kůbíčku za mé pochybnosti o jejich knihách. Teď už vím, že všechny vaše knihy i ty co se na první pohled nezdají jako ta nejlepší volba, za to stojí. :)
To jsou omluvy... A teď zpátky k této kouzelné sérii. 
Celou jsem jí přečetla za 4 dny, což je snad můj doposavaď nejlepší výkon. Opravdu se od nich nedalo odtrhnout. Seděla jsem na gauči od rána do večera a doslova vysávala písmenka ze stránek. 
Hlavní hrdinku jsem měla moc ráda. Ty její né příliš chytré odpovědi na otázky o historii mě vždy přiměly se uchechtnout. 
Gideon, na začátku nafoukaný týpek s culíkem, si do mého srdce taky našel cestičku. :)
Ale asi moje nejoblíbenější postava ze série byl Xemerius, protože jeho vtípky a hlavně poznámky byly opravdu fantastické! Nedala se u nich udržet vážná tvář, ať už byla scéna v knize sebesmutnější. 
Moc se mi líbilo místo, kde se kniha odehrávala, tedy Londýn.
Londýn. Jak vítaná změna po všech těch amerických městech. Líbilo se mi to, protože Londýn je od nás méně vzdálený, více důvěrný a lépe představitelný... :)

Tuto sérii jsem určitě nečetla naposled. Přečetla jsem jí tak rychle, že jsem určitě musela něco přehlédnout a pořádně nevstřebat. Budu ji všem, kdo mě budou ochotni poslouchat, doporučovat, protože je jedna z mých nejoblíbenějších. A těch zatím moc není... ;)

 Děkuji své babičce, která mi ji koupila. Babi, mám tě moc ráda. ;)

Proto hodnotím:  5/5



 
  P.S. Příští rok bude CooBoo vydávat další sérii této spisovatelky. Jmenuje se Silber. :)




3 komentáře:

  1. Súhlasím, táto séria je vysoko návyková :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo :3 .. těším se na další autorčino dílo, u kterého s koupí váhat nebudu. ;) :D

      Vymazat
  2. Táto série je úplne super 8) Tiež som pochybovala, lebo nemčinu neznášam, ale dokonca som si pozrela po nemecky niekoľkokrát aj filmovú adaptáciu a zbožňujem ju! 8D
    Knihy mám doma a som za ne strašne rada, sú super. Štýl Kerstin Gier sa mi tak lúbil, že som si zohnala aj ďalšiu jej kníh - Problém na každé riešenie 8)

    OdpovědětVymazat